article/header_images/b600420129c74a1ba431f553671c173c.jpgarticle/featured_images/f8a448c5d2ff4921a0df502227ef13ca.jpg

ZEYTİNBURNU KÜLTÜR SANAT, “SAHN-I SEMÂN’DAN DÂRÜLFÜNÛN’A OSMANLI’DA İLİM VE FİKİR DÜNYASI” SEMPOZYUMUNU 12-13 MAYIS 2022 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

16 Mayıs 2022
youtube-icon

12 Mayıs Perşembe günü saat 10.00'da açılışının gerçekleştirildiği sempozyumun protokol konuşmalarını Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir gerçekleştirirken; açılış konuşmalarını ise YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Prof. Dr. Emre Dölen yaptı. Sempozyum serisinin altıncı yılında “Dârülfünûn ve Yükseköğretimin Yeniden Şekillenmesi” meselesi merkezinde toplantılar gerçekleşti. Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin birlikte düzenlediği etkinliğe birçok farklı akademisyen katkıda bulundu.

Prof. Dr. Mürteza Bedir, bu sempozyumda Dârülfünûn merkezli bir çalışma yürütüleceğinin altını çizerken Prof. Dr. Levent Şahin ise Dârülfünûnun çok değerli bilim insanlarına ev sahipliği yaptığını ve toplumsal bütünleşmeye çok önemli katkılar sağladığını söyledi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise sürdürülebilir kültürel çalışmaların memlekete hizmetin bir gereği olduğunu vurguladı.

“Bir şehir kentsel ihtiyaçlardan ibaret değildir. Kültür sanat işlerini insanı imar eden unsurlardan sayıyoruz ve bunu da memlekete hizmet olarak görüyoruz. Bu işlerin sürdürülebilir olması önemli. Genelde tek vuruşluk işler kalıcı olamıyor.”

Açılış oturumunda konuşan Prof. Dr. Emre Dölen, kimya biliminin önemini ve Osmanlı’daki yansımalarından söz ederken sempozyumun onur konuğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise yaptığı sunumda Dârülfünûndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kalan mirasın tespit edilmesi açısından sempozyumun önemini vurguladı.

 

Dârülfünûn’da Eğitim ve Türkiye Sosyoloji Tarihi

Sempozyumun Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu’nun başkanlığını yaptığı birinci oturumunda Dârülfünûn’un farklı açılardan ne önem arz ettiğine dair değerlendirmelerde bulunuldu. Prof Dr. Yücel Bulut akademideki sosyoloji tarihini Dârülfünûn üzerinden irdelerken Prof Dr. Recep Alpyağıl bir süredir üzerine çalıştığı Emrullah Efendi’nin “İlm-i Hikmet-Felsefe” adlı eseri üzerine konuştu. Prof. Dr. Celile Eren Ökten Dârülfünûn’u Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi ve öğretimi açısından ele aldı. Oturumun son konuşmasını yapan Yunus Emre Pehlivan ise Dârülfünûn’un edebiyat fakültesi bünyesinde yabancı dil öğretimi için açılan Elsine/Lisan şubesi hakkında bilgi verdi.

Dârülfünûn’un Gelişim ve Dönüşüm Süreci

Sempozyumun ikinci oturumunda başkanlığı Yücel Bulut yaptı. Konuşmacı olarak sözü ilk alan Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu, Dârülfünûn’un İstanbul Üniversitesi’ne dönüşüm süreci içinde geçtiği evrelerden bahsetti. Peyman Eshaghil, İran Dârülfünûn’una dair bir sunum yaptı ve Dârülfünûn ile benzerliklerinin isim benzerliğinden ibaret olmadığının altını çizdi. Dr. Sevil Özçalık Dumanoğulları Dârülfünûn reformunda Alman üniversite sisteminin model aldığını vurgularken Muslihiddin Adil ismi üzerinde durdu. Oturumun son konuşmasını yapan Prof. Dr. Adem Yerinde, geleneksel eğitimden modern eğitime geçişte Müslüman dünyanın yaşadığı sorunları Ezher-i Şerif örneği üzerinden ele aldı.

Dârülfünûnda Öğretim Tarihi

Sempozyumun Prof. Dr. Mürteza Bedir’in başkanlığını yaptığı üçüncü oturumunda ilk konuşmacı olan Prof. Dr. Fethi Gedikli, hakkında konuştuğu Hukuk Fakültesi’nin Osmanlıca Fakülte Kurulu defterinin Dârülfünûn’la ve dönemle ilgili birçok bilgiyi barındırdığını söyledi. Emre Partalcı, şimdiki adı Genel Kamu Hukuku olan Hukuk-ı Amme dersinin serencamını anlatırken Prof. Dr. Coşkun Çakır, meseleyi iktisat tarihi açısından ele aldı. Son konuşmacı Prof. Dr. Abdülhamit Kırmızı ise Mekteb-i Mülkiye’nin yapısından söz etti.

Dârülfünûn ve Bilim Tarihi

Dr. Hasan Umut’un Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu’nun yerine başkanlık yaptığı dördüncü oturumda Dârülfünûndaki eğitim farklı yönleriyle ele alındı. Bu oturum, bilim tarihi merkezli bir toplantı oldu. İlk konuşmacı Zehra Bilgin Osmanlılardaki klasik hesap ve cebrin dönüşüm sürecini modern eğitim kurumları üzerinden incelerken ikinci konuşmacı Dr. Gaye Danışan, Fatih Gökmen’in astronomi çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Dârülfünun Sınai Kimya Müderrisi Gustav Fester’in Türkiye’deki Kimya Sanayii Hakkındaki Makalesi üzerinden bir kimya tarihi sunumu yaptı ve Dârülfünûn’daki kimya öğretiminden söz etti.

Dârülfünûn ve İlahiyat 

Sempozyumun beşinci oturumunda ilahiyat alanıyla ilgili bildiriler sunuldu ve farklı veçhelerden değerlendirmeler yapıldı. Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun başkanlığında gerçekleşen oturumda Prof. Dr. Mürteza Bedir ilk konuşmacı oldu. Bedir, ilahiyat ismi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat, Dârülfünûnun İlahiyat Fakültesi’ndeki ilmi üretimi ders notları ve dergi üzerinden ele aldı. Ayşe Zişan Furat ise mezuniyet meselesini merkeze aldı ve Dârülfünûnda mezuniyet tarihi hakkında konuştu. Oturumun son konuşmacısı Dr. Sabri Çeliktaş ise ilahiyatın yeni yükseköğretim sistemine dahil ediliş sürecini inceledikten sonra Dârülfünûn İlahiyat’ın eğitim anlayışını şekillendiren etkenleri maddeler halinde sıraladı.

Dârülfünûn ve Fen Bilimleri

İlk günün son oturumumda başkanlığı Dr. Hasan Umut yaptı. Dârülfünûn’da doğa bilimleri hakkında konuşan Gökçe Toprak, bu konuda 1900-1933 yıllarını kapsayan bir çerçeve çizdi. İkinci konuşmacı Alper Atasoy, mühendishane tecrübesiyle ilgili değerlendirme yaptıktan sonra modern fizik eğitiminin gelişim sürecini iredeledi. Taybuğa Aybars, 1925’te gerçekleşen ve hakkında çok az bilgi olan Fransa-Türkiye Akademik ve Kültürel Anlaşması üzerine konuştu. Aybars, tezini Gül Cephanecigil danışmanlığında hazırladığını belirtti. Abdullah Said Arı ise Dârülfünûn’da İhtiyat Sınıfı hakkında bilgi verdi ve bu konuda II. Meşrutiyet meclisinde yapılan tartışmaları aktardı.

Dârülfünûn ve Mühendislik Eğitimi

İkinci günün ilk oturumunda başkanlığı Prof. Dr. Mustafa Kaçar yaptı. Prof. Dr. Tuncay Zorlu, denizcilik alanının modernleşmesine dair bilgi verdi ve yeni deniz subayı modeli ile denizcilik sözlüklerinin bu hususta iki önemli kanal olduğunu vurguladı. Dr. Hasan Umut, mühendishane müfredatında astronomiyi Başhoca İshak Efendi’nin Mecmua-i Ulum-i Riyâziyye’si üzerinden inceledi. Tuğba Yılmaz, Turuk-u Maabir Mektebi hakkında yaptığı sunumunda Dârülfünûndaki mühendislik tarihiyle ilgili bir çerçeve çizdi. Dr. Zehra Bilgin’le birlikte tebliğini sunan Enes Güllü ise Mühendishâne’de eğitim sistemi, burs ve istihdam hakkında bilgi verdi.

Dârülfünûn ve Medreseler

Sempozyumun sekizinci oturumuna Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat başkanlık yaptı. İlk konuşmacı Dr. Arzu Güldöşüren, Medrese Islah Risaleleri’nin 1910 Medaris-i İlmiye Nizamnamesine etkilerini dinleyicilere aktardı. Dr. Hasan Yıldız ise 1914 Islahatı öncesi İstanbul medreselerini Medâris-i İlmiye Müfettişi Mehmed Es’ad’ın teftiş defteri bağlamında inceledi. Doç. Dr. Hüsnü Koyunoğlu, Dârülfünûn Ulûm-i Âliye-i Dîniyye Şubesi’nin medreseye bağlanma serüvenini ele aldı. Oturumun son konuşmacısı Prof. Dr. Mustafa Budak ise Türk basınına göre cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan mektep-medrese tartışmalarını anlattı.

Dârülfünûn ve Tıp

Sempozyumun dokuzuncu ve son oturumunda başkan Prof. Dr. Tuncay Zorlu’ydu. Prof. Dr. Nuran Yıldırım, fizyolojinin Türkiye’deki gelişim süreci hakkında detaylar paylaştı. Sözü devralan Prof. Dr. Nil Sarı ise Dârülfünûn Tıp Fakültesi’nin tıbbın gelişimindeki yeri üzerine bilgi verdi. Oturumun ve sempozyumun son konuşmacısı olan Ahmet Karakaya, konuyu epistemolojik açıdan ele aldı. Karakaya, tıbbi epistemolojiyi ve ahlakın sekülerleşmesi meselesini irdeledi.

Sempozyumun ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mürteza Bedir bir konuşma yaptı. Bedir, emeği geçen akademisyenlere, dinleyicilere ve Zeytinburnu Belediyesi’ne teşekkür etti.

Sahn-ı Semândan Dârülfünûna Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası

Etkinlikleri Pdf Olarak İndir

Seçmiş olduğunuz ay ile ilgili tüm etkinlikleri katalogdan görebilirsiniz

Mayıs 2024 Ayı
Broşürü

Hemen İndir

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Karne Festivali 2024

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Mayıs - Haziran 2022

Mayıs - Haziran 2021

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Toprakla Şiir Yazmak

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Sıralama Seçenekleri

Lalezar - Rauf Tuncer

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Şehre Tarih Düşmek

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Lalezar - Rauf Tuncer

Karne Festivali 2024

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mayıs - Haziran 2022

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mayıs - Haziran 2021

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Şehre Tarih Düşmek

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Toprakla Şiir Yazmak

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Kapat
zksm
zeytinburnu belediyesi
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin