article/header_images/2e6fd98e860c4e0f827a215d623daf7e.PNGarticle/featured_images/3901b6bc0c6d433eb93c98d6d55b5343.PNG

100 Yüze İmza ve Söyleşi / 16 Şubat 2021

18 Şubat 2021
youtube-icon

Konuk: Mehmet Sabri Genç / Sunan: Samed Karagöz

Yazar Sabri Genç son kitabı Sanat’ın Seyri[1] vesilesiyle, Samed Karagöz koordinatörlüğünde gerçekleşen 100 Yüze İmza ve Söyleşi programında okurlarıyla buluştu.

Sanatı’ın Seyri  kitabı yazarın uzun yıllardır farklı mecralarda kaleme aldığı felsefe ve edebiyat yazılarının ve makalelerinin surete bürünmüş hali. Karagöz konuğuna kitaba girecek yazılarını nasıl seçtiğini ve bir araya getirdiğini sordu. Kitaptaki konulara tematik olarak yaklaşıldığında edebiyat ve felsefeye mana ve anlam, hayat ve yaşam kavramları üzerinden yaklaşılıyor. Karagöz yazardan bu yöntemi tercih nedenini ve anlam dünyasındaki yerini de açıklamasını istedi.

Mehmet Sabri Genç özellikle Karabatak dergisinde yazdığı yazıların kitabın hacminin çoğunu oluşturduğunu belirtti. Kavram çiftlerini kullanması ele aldığı konulara düalist bir pencereden bakmasından kaynaklanıyor. Yazar kavramları amacını dile getirmek için araç olarak kullanıyor. Hayat ve yaşam kavramlarını kullanmasındaki neden günümüzdeki yıkıcı etkiye karşı zırhlanmak. Anlam ve mana kavramları ise salt biyolojik insanların günümüzde manaya odaklanamaması ve özellikle gençlerin soyut düşünemiyor olmasından dolayı kitapta yer alıyor.

Samed Karagöz Genç’e “gençlerin soyut düşünememesinin nedeni ne olarak görüyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Genç’e göre coğrafyamızdaki her yerde ve her şeyde aslında mana/lar gizli. Modern insanın odak noktasında ise daha çok görme var ve insanlar artık görmediklerine inanmıyor. Haliyle soyut bir şey aktarılmaya kalkışıldığında önüne kalkan geriliyor ve somut beklentiler doğuyor. Peki insanlar neden somuttan soyuta geçti diye sesli düşünüyor Genç. Ona göre insanlığın modern çağdan çıkıp, tekrar geriye dönüşü söz konusu. Yani somuttan soyuta ilerleyen insanlık bu sefer de soyuttan somuta geçiş yapıyor. Bu ilkellik kavramı üzerine düşünmeye sevk ediyor. Genç ilkelliğin amazonlarda ya da keşfedilmemiş yerlerde yaşamak anlamına gelmediğini, ilkelliğin soyut düşünememek olduğunu belirtiyor. Soyut düşünememenin de medeni olmadığı sonucuna varıyor.

İnsan Metafizik Bir Varlık Olarak Hatıralara Sahip

Genç izah etmeye devam ediyor. İlkel kabilelerin geçmişlerinden öğrendikleri bir şey yok, kabilenin en küçüğü bile mızrakla balık avlayabiliyor. Bu toplumlarda gelişmişlikten bahsetmek zor. Bütün dünyaya bakıldığında ise insanlık külliyen bu yöne doğru gidiyor; soyut düşünemeyen, hatıraları olmayan ve sadece ana odaklanan varlık olma haline. Hayvanlar âleminde de durum bu şekilde, oysa onlarla insanları ayıran en önemli özellik insanlığın hatıralarının, geçmişinin olması. Genç’e göre insanı metafizik, ruhi ya da manevi açıdan geliştiren öğrendiği şeyler. Küresel düzenin yaratmak istediği ise düşünmeyen, akletmeyen ve başkaldırmayan bir varlık. Mana ve anlam, hayat ve yaşam kavramları yazarın dünyaya karşı başkaldırma duygusunu ortaya koyabildiği nirengi noktaları. Bu kavramlarla “küreselleşme”ye başkaldırdığını belirtiyor.

Samed Karagöz konuğuna izleyicilerden gelen iki soruyu nakletti. “Soyut düşünceyi beslemek için ne yapmamız lazım?” “Teknolojinin bu kadar çok yaygınlaşmış olması soyut düşünceyi olumsuz etkiliyor mu?”

Hepimizin bildiği bir gerçek var, günümüzde çocuklar çok erken yaşta teknoloji ile tanışıyor diyor Genç. Oysaki ebeveynleri onları Dede Korkut, Köroğlu gibi destan ve masallarla buluştursa, çocuklar anlatılanın arkasındaki nice manalarla tanışacaklar. Bu manalar da çocuğa açıkça anlatılsa zihinleri gelişecek. Ayrıca çocuklara şiir okutmak ve ezberletmek de manaya yani metafiziğe odaklanmalarını sağlayabilir, onların soyut düşünce mekanizmalarını besleyebilir. Teknolojik gelişmeler soyut düşünmeye engel teşkil ediyor. Kendi coğrafyamızın üretmiş olduğu edebi metinlere ve kutsal metinlere bilim üretmek, teknolojik hamlelerde buluşmak amacı ile yaklaşılıyor ama bu soyut düşünce için tehlikeli.

Sanat Anlamı Alt Üst Ederek Algıyı Şoka Uğratmalı

Samed Karagöz internetin ilk çıktığı günlerden bugünlere gelindiğini, kullanım hızının ve içeriğinin çok hızlı değiştiğini ve geliştiğini, başlardaki metin odaklı olan içeriğinin görsel odaklı bir dile evrildiğini belirtti. İnternet nedeniyle matbunun azalacağına dair olan öngörüler ise karşılık bulamadı ve bambaşka görsel bir dünyada imaj bombardımanı söz konusu. Karagöz konuğunun bu konu hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istedi.

Mehmet Sabri Genç teknolojinin sağladığı birçok kolaylıkla birlikte zararlarını da görmek gerektiğini söyledi. İnternet ortamında çok fazla malumat var. Hafızayı çok fazla gereksiz bilgilerle doldurmamak gerekiyor. Şu anki unutkanlığın, dikkatsizliğin had safhada olmasının nedenlerinden biri de görme biçimlerini ve zihni meşgul eden çok fazla gereksiz bilginin olması. Bu etrafı hiç görmeyelim anlamına gelmiyor ama bir orta yolun bulunması gerekiyor. Özellikle çocukları zararlı görsel malzemeden korumak ve onları daha çok masal ve destanlarla tanıştırmak gerekiyor. Ayrıca menkıbevi anlatıların içinde ahlaki bilgiler var. Bunlar çocukların kişisel gelişimlerinde besleyici kaynaklar. Genç’e göre beşeriyet ortaya çıkarılmaya çalışıldığında sanatın görünür olması zor. Çünkü sanat gizlide olan mananın ortaya çıkarılmasıyla suret bulabiliyor. Hapsolmuş bir güzelliği göremeyen gözlerin bir imge ortaya koyması, şiir yazması ve somut olan bir şeyi soyut olarak tasvir etmesi neredeyse imkânsız oluyor.

Çağdaş sanat söz konusu olduğu zaman batıdan alınan sanat akımları köklerinden kopartılarak coğrafyamıza taşınıyor. Bu yüzden de aslında topraklarımızda tam olarak yeşeremiyor. Köksüz sanat anlayışı olarak hayatına devam ediyor dedi Samed Karagöz.

Mehmet Sabri Genç ise Anadolu’da kökümüzü bulabileceğimizi yüzlerde masalın olduğunu belirtti. Hepsi ibretliktir ve iyiler kazanırken kötüler kaybeder. Ama asıl olay bunların büyük edebi ya da görsel eserlere dönüştürülmesi. Neden hazinelerimizi göremeyip bunlardan ölümsüz eserler vücuda getiremediğimiz üzerine düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten görebilenler için binlerce hikâye var. Kadimi bırakalım günümüzdeki hikâyeler dahi insanlarla buluşturulamıyor. Yazar Sanatın Seyri’nde bu problemin önünü açmaya çalıştığını söylüyor. “Bu kadar zenginliğe rağmen neden bu topraklarda netice alınamıyor? Bahsettiğim soyut düşüncenin zirvesindeyken görebilen, işitebilen bir milletken nasıl oldu da salt somuta odaklandırılmaya başladık?” Genç bu soruların üstesinden gelinebilmesi için bunlara batı odaklı cevaplarla yaklaşılmaması gerektiğini vurguluyor. “Çünkü onlardaki ruh, beden, nefs ilişkisi ile bizimki aynı değil.”

Esas Olan Layıkıyla Kendimizi Bilmek ve Anlamak

Ayağı yere basabilen, kimlik sahibi kişiler sanat, bilim, edebiyat üretebiliyor. Aksi halde kimsenin saygı duymayacağı çok yazan ama bir şey söylemeyen sanat ürünleri ortaya çıkıyor ve özgünlük sergilenemiyor. Derdimiz özgün sanat eserlerini toplum içinde üretebilmek ve bunların değer görmesini sağlamak olmalı diyor Genç.

 

[1] Vadi Yay., 2021, 248 s.

Etkinlikleri Pdf Olarak İndir

Seçmiş olduğunuz ay ile ilgili tüm etkinlikleri katalogdan görebilirsiniz

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024 Ayı
Broşürü

Hemen İndir

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Karne Festivali 2024

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Mayıs - Haziran 2022

Mayıs - Haziran 2021

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Toprakla Şiir Yazmak

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Sıralama Seçenekleri

Lalezar - Rauf Tuncer

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Şehre Tarih Düşmek

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Lalezar - Rauf Tuncer

Karne Festivali 2024

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mayıs - Haziran 2022

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mayıs - Haziran 2021

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Şehre Tarih Düşmek

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Toprakla Şiir Yazmak

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Kapat
zksm
zeytinburnu belediyesi
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin