article/header_images/27424ce71edc428cb0a4b22d8e17a05d.jpgarticle/featured_images/1b4654cdb2724fbebcc6763f27cfc6ee.jpg

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 8-14 Ekim 2021

08 Ekim 2021

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 

 

SİNEMA: Tenten’in Maceraları 

Gösterim Tarihleri: 8-9-10-11-12-13-14 Ekim  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Doyumsuz bir meraka sahip genç muhabir Tenten ile sadık köpeği Milu, maket bir gemi bulurlar. Maket gemi iki arkadaşı, Tekboynuz’un son günlerini geçirdiği yere götüren bir serüvene çıkarır. Bu yolculukta Tenten ve köpeğini, kötü niyetli İvan İvanoviç Sakharine izler çünkü onların Kızıl Rackham adlı korsanın paha biçilmez hazinesini çaldığına inanmaktadır. Tenten, köpeği Milu, geçimsiz Kaptan Haddock, Dupondve Dupont ile İvan ve adamlarını atlatıp kadim bir hikâyeye ulaşır. Gitgide artan bir heyecan ve tehlike dalgası barındıran bu macera; her şey riske atıldığında, insanın yapabileceklerinin sınırının olmadığı anlatır. 

 

PANEL: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Paneli 

8 Ekim Cuma // 16.00 

 

Oturum Başkanı: Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı 

Konuşmacılar: Hasan Çelebi, Prof. Dr. Süleyman Berk, Prof. Dr. Fatih Özkafa 

 

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı kimdir? 

20. yüzyılın büyük Türk hattatı Mustafa Halim Özyazıcı 14 Ocak 1898’de İstanbul’da doğar. Aksaray Husûsî Gülşen-i Maârif Rüşdiyesinde hat muallimi Hâmit Aytaç’tan rik‘a, sülüs, nesih ve divanî yazılarını başlangıç seviyelerinde meşk eder. Sanâyi-i Nefîse Mektebinde hâk ile resim şubelerinde eğitim alır. Bâbıâli’de açılan Medresetü’l-hattâtîn’de (1915) eğitimine devam eden Halim Efendi, Hasan Rızâ Efendi ve Kâmil Efendi’den (Akdik) sülüs, nesih ve rik‘a, Mehmet Hulûsi Efendi’den (Yazgan) ta‘lik, tuğrakeş İsmail Hakkı Bey’den (Altunbezer) celî sülüs ve tuğra, Ferid Bey’den divanî ve celî divanî, Said Bey’den rik‘a yazılarını meşk eder. Yeniköylü Nûri Bey ve Bahâeddin Efendi’den (Tokatlıoğlu) tezyinî motifler üzerine ders alır. Halim Efendi yazılarını meşk ederken küçük yazdıktan sonra büyüterek yazma metodunu değil, daha yazıya başlarken provasız doğrudan celî kalemle ve çok süratle meşk eder. Bu kabiliyet daha evvel Durmuşzâde Ahmed ve Yesârîzâde Mustafa İzzet efendilerle Mehmed Şefik Bey gibi kıymetli hattatlarda da görülür. Fakat Halim Efendi bu noktada daha başarılı kabul edilir. 30 Eylül 1964’te vefat eden Halim Efendi, Kozlu mezarlığına defnedilir. 

 

SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi 

Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu 

8 Ekim Cuma // 18.30 

Yer: Kazlıçeşme Sanat 

Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi - Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı - Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim. 

Halûk Perk 

Sergide Hattat Özyazıcı’nın kişisel eşyaları yanı sıra hat çalışmaları; sülüs yazıları, celî sülüs cami kalıp çalışmaları, cami kubbe yazı kalıpları, taslak çalışmaları, sülüs ve nesih, ta’lik, dîvânî, rik’a, kûfî ve tuğra yazıları, mezar taşı çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca sanatçının grafik çalışmaları; kaligrafi, tabela, afiş, reklam, plak zarfı, etiket, vinyeti tayyare piyangosu, hisse senedi ve poliçe, diploma,  harita, kitap, logo, isim istifi ve mühür çalışmalarından örnekler yer almaktadır. 

 

NAĞMEDARMutrîbân Türk Müziği Topluluğu 

9 Ekim Cumartesi // 15.00 

Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. Konseri icra edecek Mutrîbân Türk Müziği Topluluğu sanatçılarının isimleri ise şu şekilde: Hânende Mehmet Zahit İpek, neyzen Furkan Topçu, kanunî Fatih İnce. 

 

ÇOCUK TİYATROSU: İyilik Takımı 

Gösterim Tarihi: 10 Ekim Pazar  

Gösterim Saatleri: 13.00-15.00 

Kaplumbağa ve tavşan, sürekli haylazlık yaparak orman ahalisine zarar verirler. Bir gün yine bisiklet ve kaykaylarıyla yaramazlık yaparken bir ağaca çarparlar. Ağacın üst dallarında yer alan bir yuvadaki yavru kuşu düşürürler. Bu olaydan korkan iki arkadaş kaçmak isterler ama bunun doğru olmayacağına karar vererek yavru kuşa yeni bir yuva yaparlar. Yaptıkları bu iyilik onları mutlu eder ve yaramazlıkları nedeniyle zor duruma düşürdükleri diğer arkadaşlarına yardım etme düşüncesi akıllarına gelir. Böylece “İyilik Takımı”nı kurarlar ve yaptıkları hataları biraz da olsa telafi ederler. 

 

KONSERİstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu 

11 Ekim Pazartesi // 20.00 

Zeytinburnu Kültür Sanat, yeni sezonda Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Müzik Topluluklarını halkımızla buluşturuyor. İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, 11 Ekim Pazartesi günü saat 20.00'de özel bir seçki ile oluşturulmuş repertuvarıyla müzikseverlerle buluşuyor.  

 

SÖYLEŞİ: Kent ve Mekân Konuşmaları 

12 Ekim Salı // 19.00 

Sunan: Doç. Dr. Murat Şentürk 

Konuk: Prof. Dr. Uğur Tanyeli 

Gün geçtikçe daha fazla sorunla gündeme gelen kenti ve kentteki gündelik hayatı düşünmeye, anlamaya, yaşamaya ve hissetmeye ihtiyaç duyduğumuz aşikâr. “Kent ve Mekân Konuşmaları” söyleşisi, kentsel yaşamın doğasını, kentsel toplumu, mimariyi, mekânı, gündelik hayatı, kırkent etkileşimlerini vb. birçok konuyu tarihsel ve toplumsal bir perspektifle ele almayı hedefliyor. Doç. Dr. Murat Şentürk’ün sunacağı, kent üzerine araştıran, yazan, düşünen, üreten değerli konuklarla kentte yaşamın konuşulacağı söyleşinin ekim ayı konuğu Prof. Dr. Uğur Tanyeli olacak. 

 

SÖYLEŞİ: İrfan Dersleri 

13 Ekim Çarşamba // 19.00 

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç 

Bir insan irfanı içinde bulunduğu toplumda edinir. İrfanın bir hocası yoktur ama cemiyetin irfanı yazılı ve sözlü gelenek içinde aktarıla gelir; evde ve kamusal alanlarda bilgi edinerek, duyarak, görerek, yaşayarak öğrenilir. Türk irfanın kaynakları nelerdir, irfan zaviyesinden insana ve hayata dokunuşlar nasıl olur gibi sorulara cevaplar, “İrfan Dersleri” seminerinde Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç rehberliğinde aranacak. 

 

TİYATRO: Büyüklere Masallar Masal Masal İçinde 

14 Ekim Perşembe // 19.00 

Padişahı çok cömert olduğu için bir ülke bolluk ve bereket içinde yaşar. Ama bu padişahın böbürlenme zaafı vardır. Padişahını çok seven vezir, bu zaafına ibret olsun diye onu bir yolculuğa çıkarır. Başka bir diyarda yaşayan Kör Adamın hikâyesini dinlemek için yola düşerler. Padişah ve veziri, günlerce gecelerce yol gidip, sabırla ve merakla, zaaflarla yoğrulmuş insanoğluna örnek birçok insan hikâyesi dinlerler. Ahmet Ümit’in masallardan yola çıkarak kaleme aldığı Masal Masal İçinde, Doğu’nun tüm kadim masalları gibi, iyiyi de kötüyü de içinde barındıran insanoğluna iyinin tarifini sunuyor. 

8-14 Ekim

Etkinlikleri Pdf Olarak İndir

Seçmiş olduğunuz ay ile ilgili tüm etkinlikleri katalogdan görebilirsiniz

Mayıs 2024 Ayı
Broşürü

Hemen İndir

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Karne Festivali 2024

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Mayıs - Haziran 2022

Mayıs - Haziran 2021

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Toprakla Şiir Yazmak

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Sıralama Seçenekleri

Lalezar - Rauf Tuncer

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Şehre Tarih Düşmek

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Sıralama Seçenekleri

Zeytinburnun'nda Ramazan 2024

Lalezar - Rauf Tuncer

Karne Festivali 2024

Geleceğin Ustaları 10

Fahreddin Paşa Medine Müdafii

Artı'k Sanat - Metin Aşoğlu

Kültür Sanat Kursları 2023 - 2024

Yıl Sonu Kataloğu 2022 - 2023

Yıl Sonu Kataloğu 2021 - 2022

Yıl Sonu Kataloğu 2020 - 2021

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023

3. ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI

Mayıs - Haziran 2023

Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu

“Yâ Şehr-i Ramazan” Hat Sergisi

Derin Yüzey - İlhan Aydan

Zeytinburnun'nda Ramazan 2023

Yeldeğirmenlerine Karşı - M. Zahit Büyükişliyen

Mohammed Imad Sergisi

Asker ve Ressam - Mehmet Ali Laga

Fevzi Karakoç - At'a Senfoni

Kültür Sanat Kursları 2022-2023

Kültür Sanat Kursları 2021-2022

Geleceğin Şifreleri - Hüsamettin Koçan

Mayıs - Haziran 2022

Mükemmel Boşluk - Hakan Şarkdemir Resim Sergisi

Formreform - İsmet Yedikardeş Retrospektifi

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı

Kitaplar ve Kağıtlar

10 Yılda Yarışma Fotoğrafları Seçkisi

Mayıs - Haziran 2021

Mebus ve Şair Mehmet Âkif Ersoy

Zeytinburnu'nun 50 Yılı

Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi

Kültür Sanat Kursları 2020-2021

Eski Evler ve Sokaklar

Medeniyetler Kapısı Mardin

Sanat ve Yaşamın İzinde

Kültür Sanat Kursları 2019-2020

Şehre Tarih Düşmek

Kültür Sanat Kursları 2018-2019

Kültür Sanat Kursları 2017-2018

İrem Minyatür Sergisi

Sübhan Tespih Sergisi

Afrika’da Alınteri

Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak

Kültür Sanat Kursları 2016-2017

Gölgenin Tasarımı

Tophane İşi Lülecilik

Yerler ve Gökler Minyatür Sergisi

Katman Kat-ı Sergisi

Kültürel Semboller

Kültür Sanat Kursları 2015-2016

Kültür Sanat Kursları 2014-2015

Harflerin İzinde Hat Sergisi

Toprakla Şiir Yazmak

Geleneğe Çağdaş Yorumlar

Mevlana’nın Aşk Çağrısı

Bizde ve Dünyada Madalya Heykeltıraşlığı

Uluslararası Cam ve Kağıt Sanatları Sergisi

Geçmişten Günümüze Neyzen Emin Dede

Hayattan İzler Resim Sergisi

Ebruda İstanbul Düşleri Sergisi

Taner Alakuş ve Öğrencileri Minyatür Sergisi

Altın Laleler Ebru Sergisi

Kapat
zksm
zeytinburnu belediyesi
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin